Cistus: gondolatok, ajánlások

By in
1947
Cistus: gondolatok, ajánlások

A mályvafélék családjába tartozó bodorrózsa (Cistus incanus) az 1990-es évek végén került reflektorfénybe. A görög szigeteken őshonos örökzöld ígéretes eredményei alapján 1999-ben Európa gyógynövénye lett.

A  kutatók felfigyeltek jelentős polifenol tartalmára, amely miatt számos kutatást kezdeményeztek a gyógyhatás bizonyítására. A polifenolok a csersavak családjába tartozó hatóanyagok. A kutatások a berlini Charité kórházban, a Münsteri Egyetemen és a német állami Friedrich Loeffler intézetben zajlottak, egymástól függetlenül.

KUTATÁSI EREDMÉNYEK

A kutatók a következőket találták:

  • A Cistusban talált hatóanyagok eredményesen gátolják a legtöbb ismert vírus szaporodását. Még a madárifluenza vírusa ellen is hatásosnak bizonyult.
  • Alkalmazása nem jár semmilyen mellékhatással, ezért gyermekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők, idős emberek kezelésében is sikeresen használható. Várandós és szoptató anyák is fogyaszthatják.
  • A  kutatások megállapították, hogy a kórokozók rezisztenciát sem képesek kifejleszteni ellene, még mutáció esetén sem, így a Cistus hosszú távon sikeresen alkalmazható, s eközben nem alakul ki függés vagy hozzászokás. A vírusokkal fertőzött sejttenyészetekben – a Cistus kivonatával történt egyszeri kezelés után 9-24  órával – a vírusok 99%-a elpusztult. Ezt az időt a növényi kivonat magasabb dózisával rövidíteni lehetett. A sejttenyészetekben káros mellékhatást nem figyeltek meg.

A kutatások szerint a gátló hatás úgy jön létre, hogy a hatóanyag megakadályozza a vírusok behatolását a sejtekbe, a neuraminidáz fehérje gátló hatása révén.

MIÉRT ÉRDEMES FOGYASZTANUNK

Az ENERGY közkedvelt CISTUS INCANUS készítményének jellemzői:

  • Antioxidáns hatása 20-szor erősebb, mint a C- és az E-vitaminé, ezért sejtés bőrregeneráló hatása kiváló.
  • Védi a sejtanyagcserét, a szívet és a keringési rendszert védő hatású, stabilizálja az immunrendszert, javítja a csontsűrűséget, támogatja a bélflórát, méregtelenít, segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből.
  • Támogatja a nyálkahártyák záródását, ezért védi a vastagbél, a torok, a mandula nyálkahártyáit a különféle fertőzésekkel szemben.
  • Hasznos a szájüregi elváltozások, a fogszuvasodás, a parodontózis megelőzésében is.
  • Fertőtleníti a bőrt, ezért gyulladások, ekcémák, sömörök, gombás fertőzések esetén jól alkalmazható. Mivel antiallergén hatású, viszketések, gyulladások, bőr- és körömgomba kezelésében ugyancsak kiváló hatású.
  • Minthogy hatóanyagai képesek a fehérjékből álló csírákat megkötni, a Helicobacter pylori, a Streptococcus és Propionibacterium acnes (P. acnes) baktériumokat is hatékonyan pusztítja. Ennek köszönhető a külső alkalmazás hatásossága is (pl. pattanásoknál).

ALKALMAZÁSI TAPASZTALATOK

Gyorsan regenerálja a bőrt, ezért főleg érzékeny, viszketésre, gyulladásra hajlamos bőrűeknek javasolt, hogy tegyenek néhány csepp CISTUS INCANUS-t a CARALOTION tastápolóhoz vagy az olajokhoz és az arckrémekhez, hajmosás esetén pedig a samponokhoz. Mivel gyulladáscsökkentő hatású, a krémek (DROSERIN, ARTRIN, PROTEKTIN, RUTICELIT, CYTOVITAL) hatásait felerősíti és gyorsítja. Szinergista módon viselkedik. Krémek használatakor adjunk néhány cseppet a krémekhez.

Fogkrémekkel együtt használva és hozzáadva néhány csepp AUDIRON-t is, öblögessünk és gargalizáljunk naponta kétszer fogmosás után. A  CISTUS INCANUS-t és az AUDIRON-t fogmosópohár vizében alkalmazzuk. Néhány csepp elegendő.

A  CISTUS INCANUS-ban lévő hatóanyagok javítják a csontsűrűséget, ezért FYTOMINERAL-lal és SKELETIN-nel együtt nagyon jó hatást fejt ki.

Felső légúti gyulladásoknál (nátha, influenza, arc- és homloküreg-gyulladás, mandulagyulladás, középfülgyulladás stb.), ha a gyulladás akut, akkor keverjünk össze műanyag kanálban 2-2 csepp CISTUS INCANUS-t, ANNONA-t és VIRONAL-t. Felnőtt esetében alkalmazzuk szájba adva óránként. Gyermekeknél az ANNONA-t kihagyjuk! Gyermekek esetében a keverék 2-3 óránként adandó. Addig alkalmazzuk, ameddig javulás nem következik be. Ne feledkezzünk meg a napi 3-4 liter víz beviteléről sem.

Bakteriális vagy nőgyógyászati fertőzés esetén a GREPOFIT család tagjai is adandók a fenti keverék mellé.

Krónikus problémák fennállásakor a RENOL és a VIRONAL alkalmazása mellett adandó a CISTUS INCANUS napi 2×3-5 csepp adagban, hosszú távú invazív kezelésben (pl. Epstein-Barr fertőzés, visszatérő gyulladásos állapotok, metabolikus szindróma, cukorbetegség, allergiák, rákos megbetegedések).

Alkalmazzuk a mindennapi tanácsadói gyakorlatunkban ezt a csodálatos gyögynövényt!

CZIMETH ISTVÁN ENERGY szakoktató, fitoterapeuta

Forrás: Vitae magazin

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük