Gyógygombák az ENERGY készítményeiben

By in
778
Gyógygombák az ENERGY készítményeiben

Már kiskoromban Imádtam a gombaszedés szertartasát. Az életemet ma sem tudom elképzelni rántott gomba vagy darás tócsnival tálalt gomba nélkül… A gombák az élő természet elválaszthatatlan részét képezik, és szerepük pótolhatatlan: gondoskodnak a szerves anyagok lebontásáról, majd a részben lebomlott szerves anyagokból humuszt hoznak létre.

Mi, emberek sörfőzéshez, borkészítéshez és tészták előállításához is felhasználjuk a gombákat, emellett enzimként, növekedési hormonként, antibiotikumként, vitaminként, esetleg színezőanyagként is hasznosítjuk őket. Egyes gombákat közvetlenül elfogyasztunk, másokból gyógyszereket készítünk.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

A gombák gyógyító hatásairól szóló első írásos emlékek az 5 ezer évvel ezelőtti Indiából származnak. Az egyiptomiak szent élőlényként tisztelték őket, mert tudták, hogy képesek az élet meghosszabbítására. Szárított gombára az Olaszország és Ausztria határán megtalált Ötzi, a „jégember” múmiája mellett is rábukkantak a régészek.

A  gombák iránt a történelem során Ázsiában gyakorlatilag töretlen volt az érdeklődés. Európában az emberi szervezetre kifejtett jótékony hatásaik újrafelfedezése csak a 20. század második felére tehető.

KÜLÖNLEGES HATÓANYAGOK

Európában hosszú évszázadokon át úgy gondolták, hogy a gombáknak nincs tápértékük, és semmilyen módon nem járulnak hozzá az ember egészségének javításához. Gyakran a gombát „a szegények húsaként” emlegették.

Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz. A  gombák alapvető tápanyagokat és számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak az egészségünkre. Fehérjék, ásványi anyagok, rostanyagok gazdag forrásai, miközben rendkívül alacsony a zsír- és szénhidráttartalmuk.

A  gombák legjelentősebb hatóanyagai között meg kell említenünk a glükánokat, a tripertenoidokat, a fitoszterolokat, a szaponinokat, a foszfolipideket, a vitaminokat, az enzimeket stb

Lássuk a különleges gyógygombákat, amelyek felerősítik az egyes ENERGY készítmények jótékony hatásait.

REISHI (PECSÉTVIASZGOMBA)

A  ginszenghez hasonló erősítő hatásainak köszönhetően a pecsétviaszgomba (reishi, Ganoderma lucidum) már 4000 éve kivívta magának az „életelixír” címet. Régebben úgy hitték, még a holtat is feltámasztja, ezért a „halhatatlanság gombájának” is nevezték. Úgy vélték, minden betegséget meggyógyít, és meghosszabbítja az életet. Hatásairól Sen-nung is említést tesz a hagyományos kínai orvoslás bibliájának tartott műben, a „Sárga császár belső könyvében”

A  kínaiak, a japánok és a koreaiak virágosládákban termesztik maguknak otthonaikban, akár a bonsait (Kínában „ling zhi”, Japánban „rei shi” a neve). A himalájai serpák pedig erősítő (tonizáló) hatása miatt kedvelik.

ÖSSZETÉTELE, HATÁSAI

Fehérjék, béta-glükánok, szerves savak és zsírsavak, szterolok, betain, glükogéGyógygombák az ENERGY készítményeiben (1.) Már kiskoromban Imádtam a gombaszedés szertartasát. Az életemet ma sem tudom elképzelni rántott gomba vagy darás tócsnival tálalt gomba nélkül… A gombák az élő természet elválaszthatatlan részét képezik, és szerepük pótolhatatlan: gondoskodnak a szerves anyagok lebontásáról, majd a részben lebomlott szerves anyagokból humuszt hoznak létre. VITAE MAGAZIN ~ 15 nek, ásványi anyagok: magnézium, cink, mangán, germánium, C-, E- és B1-, B2-, B6-, B12-vitamin van benne.

Lássuk, mi mindent tud:

  • táplálja a szívet és a vért
  • jótékonyan hat a májelégtelenségre, csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • stimulálja az immunrendszert – antimikrobiális hatású
  • erősíti a csontokat és az inakat
  • oldja a letapadt nyákot, ezért remekül használható köhögés és asztma esetén
  • nyugtatja az idegeket, jótékony hatású fáradtságban és álmatlanságban
  • erősíti a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet
  • rendkívül hatékony krónikus fáradtság szindrómában (CFS) és teljes kimerültségben
  • enyhíti a kemoterápia és a sugárkezelés negatív hatásait
  • segít a nagy tengerszint feletti magasság okozta megterhelés elviselésében
  • fiatalító és vágyserkentő.

TERMESZTÉSI LEHETŐSÉGEI

Európában is megtalálható (a gomba mindig a legmelegebb területeket kedveli), így a természetben is rábukkanhatunk. A  konyhában azonban nem hasznosítjuk, inkébb szárított formában vagy tinktúraként fogyasztjuk. Egyébként a laskagomba hatásai is hasonlók. Érdekesség: a pecsétviaszgombát az orosz űrhajósok kiképzésénél is használják, mert fokozza a teherbírást, és segít a szervezet gyorsabb regenerációjában.

MANDULAGOMBA

Már az Inka birodalomban is ismerték, az „istenek gombájának” vagy az „élet gombájának” nevezték. Először Ch. H. Peck amerikai botanikus írta le a jellemzőit 1893-ban. A  mandulagomba (Agaricus blazei Murill) a múlt század ’70-es éveitől éli reneszánszát. A  kutatók ekkor figyeltek fel arra, hogy egy brazíliai városkában sokkal alacsonyabb a rákos megbetegedések aránya, illetve magasabb a város népességének átlagéletkora, mint máshol, és ott sok mandulagombát fogyasztanak. A  mandulagomba néhány év alatt eljutott Japánba, és ott megkezdték a mesterséges termesztését. Gyógyhatásai azonban legfőképp a kínai felhasználók révén váltak ismertté.

ÖSSZETÉTELE, HATÁSAI

Fehérjék (47%), béta-glükánok, poliszacharidok, antibiotikumok, telítetlen zsírsavak, rostanyagok, foszfolipidek, enzimek, ásványi anyagok (kálium, foszfor, magnézium, kalcium), C-, B1-, B2-vitamin található benne.

Hatásai:

  • összességében erősíti a szervezet működését
  • segít eltávolítani a parazitákat és a toxinokat
  • allergiaellenes hatású – bőrbetegségek, ekcéma és csalánkiütés esetén egyaránt használható
  • megszünteti a hasmenést és a hányást
  • csökkenti a koleszterin és a vércukor szintjét és a vérnyomást
  • óvja a májat: májgyulladás (hepatitis B és C) kezelésére is használható
  • kiegészítésként gyakran alkalmazzák HIV fertőzött betegek kezelésében
  • kiegészítő készítményként tüdő-, emlő-, gyomor-, prosztata-, máj- és petefészek-daganat gyógyításában használják
  • antimikrobiális hatású

TERMESZTÉSI LEHETŐSÉGEI, ÉRDEKESSÉGEK

Termesztéséhez fermentált rizs- vagy gabonaszalma, esetleg a gyapot toktermése hasznosítható. Ha van gombacsíránk, használjunk nálunk is mindenhol beszerezhető, hagyományos gombaföldet. Ennek a gombafajnak nagyon erős, jellegzetes az íze, ezért önmagában nem ajánlott a fogyasztása, keverjük inkább valamilyen húsfélével. A  mandulagombát is fogyaszthatjuk szárított formában vagy tinktúraként.

Tudta, hogy többfajta csiperkegomba létezik? És hogy vannak köztük mérgezők is? Leggyakrabban a karbolszagú csiperkével szokták összekeverni az ehető fajtákat, ám ez a csiperke mérgező. Úgy ismerhetjük fel, hogy a tönkje tisztítás után besárgul. Rosszullétet és intenzív hányást okoz. Mezőn és parkban találkozhatunk vele. A  konyhában viszont a mezei vagy kerti csiperkét hasznosítjuk.

BÜSZKESÉGÜNK, AZ IMUNOSAN

Ez a különleges készítmény pecsétviaszgombát és mandulagombát is tartalmaz, és pótolhatatlan segítséget nyújt akkor, ha valaki folyton visszaesik a betegségekbe. Hatásait leginkább az akut tünetek lecsengése után értékeljük nagyra, amikor úgy érezzük, hogy már majdnem rendbe jöttünk, de lelkünk mélyén tudjuk, hogy ez az állapot még nem az igazi…

Az IMUNOSAN szedése kimerültség esetén is javasolt, emellett műtétre való felkészülés vagy műtét, esetleg baleset utáni lábadozás idején ugyancsak rendkívül hatékony. Az említett gombáknak, a ginszengnek és a zöld teának köszönhetően kivételes készítményről van szó, amely egyetlen házipatikából sem hiányozhat.

MARCELA ŠŤASTNÁ

Forrás: Vitae magazin

54321
(0 votes. Average 0 of 5)
Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük